Телефонистките разказват за на баба ти битките

Вече е достъпен и петият сезон от оригиналната продукция на Нетфликс LAS CHICAS DEL CABLE, на български по-добре ТЕЛЕФОНИСТКИТЕ. Сериалът проследява общата и личните истории на четири жени от различни социални слоеве, постъпили на работа като централистки в първата телефонна компания в кралство Испания. Обединява ги обаче не само работата. Битките за полово равенство, индивидуална, социална и сексуална независимост през двайсетте години на миналия век често се оказват на живот и смърт. При това съвсем, съвсем буквално.

Въпреки че очевидно е част от вълната #metoo в поп културата, този сериал отива далеч отвъд тенденциозните истерични крясъци за равноправие, без да пресолява манджата. Дори само визуално, през автентичността на декори, костюми и стил, зрителят изведнъж се оказва натикан, залостен и даже препъващ се в обувките на баба си и дядо си. Наблюдава сякаш през очите им как и преди сто години хората все тъй ожесточено обичат, мразят, лъжат и се предават един друг. Изнудват и израстват, оцелявайки. В баровете се пуши, не е законно съпругите да се оплакват от домашно насилие, а майките нямат права над децата си без благословията на бащата.

Бланка Суарес, Йон Гонсалес и Мартиньо Ривас като
Лидия Агилар, Франсиско Гомес и Карлос Сифуентес

И всичко това, докато тогавашните революционно нови технологии са на път да им отнемат работата, като просто ги направят ненужни. Реална заплаха, близо век преди ерата на изкуствения интелект, когато днешните градски баби са още момичета в онзи, контролиран от момчетата свят. Някому тъкмо хрумват идеите за промишления шпионаж, току-що получил първите си оръжия. Лобизмът и търговията с влияние вече не носят само вратовръзки. Слагат и токчета.

В зачатъка на нестихващата борба дамите да излязат от кухнята, да разтърсят спалнята и да заслужат уважението на своите неверни съпрузи или сурови бащи, технологичният враг е днес отдавна изживялата времето си телефонна шайба. Тя е на път да отнеме крехката им свобода да бъдат повече от домакини и майки, ходейки на работа. Да изискват и получават лично за себе си, да разполагат с воля, избор и мнение, често различни от тези на мъжете си. Един като че ли по-дързък, но и по-мъдър резултат от смесицата между „Сексът и градът“ и „Отчаяни съпруги“ в годините, в които битката тепърва започва, по-кървава е и е по-жестока.

Актьорите са познати от малкия и големия екран в Испания, а някои от тях вероятно и у нас. Изграждат персонажите си правдоподобно и в детайли. Образите в историята са живи и истински, сякаш почти ги познаваш. Сякаш почти си бил там, на улицата, шпионирайки сцената иззад ъгъла, за да свидетелстваш после в полза или против. Там е старата любов от малкия град, с която пътищата се разделят още на гарата в столицата. Там е бачкаторът, самоиздигнал се до директор с цената на брак по сметка, но и на безсънни нощи в офиса.

Вечно подценяваният от баща си син също е в заможната фамилия Сифуентес. Там е и майката във фамилията, уж тихо приела да харчи парите на съпруга си, но всъщност упражняваща по-голяма власт и контрол. Потиснатата дъщеря, разяждана от страхове и съмнения. Брачната институция като търговско споразумение. Изневеряващият на жена си насилник. Мъжете, които от любов са съгласни на полигамия, която отначало им звучи добре, но после едва им понася. Жените, които се пазят една друга, защото знаят, че са сами в мъжки свят. Онези, които преоткриват сексуалността си или пък се борят с последствията от осъзнаването й.

Обичащата женен мъж. Влюбеният в убийца. Старата, която смята, че е много по-ефективно жените да манипулират мъжете си от позицията на слаби, отколкото да търсят равенство с тях. Младата, която иска всичко и веднага, независимо колко лъжи и предателства ще й струва това. Същата, която знае, че понякога дори немислимото трябва да бъде извършено, без значение от последствията. И същата, която би съсипала живота на мъжете си, за да опази независимостта на новите си приятелки. Онази, която е влюбена в двама. Двамата, чието приятелство надвива собствената им омраза. Влюбената в женения любовница.

Другоземецът, който се опитва да прави бизнес в чужда страна въпреки спънките. „Лекарят“, който третира несъществуващи заболявания с изтезание. Лабилното ментално здраве като оръжие за контрол. Жертвите в името на фамилията, управлявана като мафия от женска ръка с непозволени средства. Бащата, който смята, че дъщеря му трябва да общува само с хора от своята класа и не бива да работи. Слабохарактерното, срамежливо момиче от село, което се превръща в силна опора за всички останали. История за касти, страсти и контрасти.

Необяснимо остава единствено решението музиката в продукцията да не е съобразена с времето и мястото. Ако това е съзнателен похват за противопоставяне на реалности, той не работи спрямо предвиденото и е напълно ненужен.

Сериалът е в петия си сезон, но броят на епизодите не конкурира този на сапунена опера. Въпреки това, по отношение на действието, понякога се забелязват не съвсем пренебрежими залитания към жанра. Отметнати са секс, отвличане и убийство. Братът близнак също не е пропуснат. Непростимо ще стане едва когато сценаристите прибегнат и до нечия внезапна амнезия.

След опрощаването на тези няколко гряха остава усещането, че ТЕЛЕФОНИСТКИТЕ си струват шанса да дефилират поне веднъж на празните ви екрани. А дали това е история по вкуса ви си проличава още от първия епизод. Или ще изгледате на един дъх, или няма да повторите. Както казах, страсти и контрасти. Идея и реализация, които заслужиха моето внимание. При това въпреки позицията ми срещу самоцелния феминизъм и кариеризма на всяка цена.